Friday, April 10, 2009

MENARA, SEJARAH DAN MINDAKU

BALIK DARI TAIPING BERSAMA "FLYING" SKUAD IAITU LOOKMAN, KHAIROL DAN KARU KAMI MELALUI JALAN LAMA TAIPING KE IPOH. KEMUDIAN KE KUALA KANGSAR DAN TERUS KE KAMPAR UNTUK KE TELUK INTAN ATAU TELUK ANSON.

MELALUI JALAN LAMA INI BANYAKLAH FAEDAHNYA... TERUTAMANYA UNTUK SUSURI SEJARAH NEGARA KITA YANG SEKARANG INI AKAN TERUS MAJU BERSAMA DS NAJIB DENGAN GAGASAN SATU MALAYSIANYA YANG UTAMAKAN RAKYAT DAN HASIL PRESTASI@KPI.

AKU DAH LAMA TAK KEMARI DAN NAMPAK BANYAK PERUBAHAN. PERTAMANYA MENARA DAN SEKITARNYA TELAH DIJADIKAN LAMAN RAKYAT BERSANTAI. TAK MAHU NAK CERITA PANJANG HAL MENARA, ASALNYA TANGKI AIR INI ADALAH CIPTAAN SEORANG JURUTERA BANGSA CINA SEBAB SEMUANYA ADA DALAM INTERNET. TAPI MAKSUD TERSIRAT BOLEH KITA FAHAM BAHAWA SEJARAH ADALAH SESUATU YANG NAMPAK DAN TAHAN DITELAN ZAMAN.... MAKA APA PULAK PERANAN KITA UNTUK TUNJUKKAN SESUATU YANG AGUNG BAGI BANGSA KITA???

DARI TI KAMI TERUS KE SUNGAI BESAR IAITU KAMPONG SI KHAIROL. RUPANYA KHAIROL NI BUKAN BUDAK N9 TETAPI ANAK JATI SG BESAR DARI SUKU KAMPAR. KHAIROL NI MEMANG SUKA NOLONG... TAK PERNAH CAKAP "TAK DAPEK DEN NAK NOLONG....." ITULAH KISAH SEMASA AKU DI N9 WAKTU TS MAT ISA NYAWA2 IKAN SEBAGAI MB N9 KERANA MASA TU 2004 DAH JADI CALUN PARLIMEN JEMPOL PULAK.

SG BESAR PUN DAH BANYAK BEZA KALAU DIBANDING MASA AKU DI SELANGOR SEKITAR 1984 HINGGA 1986 DULU. ITULAH NAMANYA KEMAJUAN!!!

DI SG BESAR KAMI KE RUMAH WAK IAITU BAPA ANGKAT KHAIROL. WAK BERUMUR 70AN NI BEKAS ASKAR DAN SEKARANG BOMOH PATAH DAN URATAN YANG DIKUNJUNGI OLEH RAMAI ORANG DARI SELURUH NEGARA.

ITULAH KISAHNYA... SAMBIL MEMANDU AKU BANYAK BERFIKIR MACAM2 HAL NEGARA DAN HAL AKU SONDIRI...... AKU NI BANYAK ILHAM WAKTU MEMANDU. NAK TAHU APA AKU FIKIR.... LAYAN DULU........

2 comments:

nazirul mubin said...

slm singgah n damai n tolenransi...

PUTRAKENCANA said...

Itulah kemajuan yang kita kecapi dari dulu hingga kini.

Ada segelintir manusia tak pernah bersyukur dia atas kemajuan dan keamanan yang selama ini kita kecapi.

Buta mata dan buta hati.

Walaupun tersergam megah di depan mata masih lagi kata tak ade ape yang kerajaan lakukan selama ini.

Sengaja tak mahu mengakuinya.