Saturday, March 21, 2009

MAJULAH DENGAN MAHA "PERKASA" UNTUK MALAYSIA

SEMASA MERENUNG DENGAN PENUH INSAF, TAJAM DAN MENDALAM MENGENAI ISU DI PR KECIL, KHASNYA PENGLIBATAN A. SAMAD SAID DALAM KEMPEN ANTI BAHASA INGGERIS PEMBELAJARAN MATEMATIK DAN SAINS SEPERTI LAPURAN DALAM http://panglima-bukitgantang.blogspot.com

Friday, March 20, 2009

Pas peralatkan Samad di Bukit Gantang


Kata Samad Said, wang bukanlah segala-galanya jika isu bahasa diketepikan kerana beliau merasakan bahasa Melayu tidak akan menjadi bahasa ilmu jika Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris.
Bila agaknya Samad tidak pentingkan wang? Bukankah Samad biasa melancarkan mogok seni apabila mendapati Dewan Bahasa dan Pustaka melambat-lambatkan pembayaran wang royalti dan tidak mencetak semula bukunya, beberapa tahun lalu.

Petikan dari http://www.malaysiaaktif.com/

... AKU TERINGAT LAGU PETRIOTIK KEMPEN MALAYSIA PERKASA KEMENTERIAN PENERANGAN UNTUK RENUNGAN KITA BERSAMA.... KEKADANG BODOH AKU FIKIR SEBAGAI PETUA@OTUA (ORANG TUA) MELAYU TERAKHIRLAH AGAKNYA.. ALANGKAH SENGKEKNYA FIKIRAN MELAYU... KETUANAN MELAYU DITOLAK TAPI BAHASA MELAYU DIJIHATKAN. PATUT BERJIHATLAH PERTAHANKAN KETUANAN MELAYU SEBAB BILA MELAYU TAK JADI TUAN... MAKA BAHASA MELAYU PUN AKAN HILANG DAN TERPIJAK DI BUMI SENDIRI. BUKTINYA MACAM NEGARA JIRAN KITALAH... THAILAND, SINGAPORE, FILIPINA DLL... ADAKAH BAHASA MELAYU AKAN HIDUP KALAU BANGSA MELAYU TERGADAI DAN TERABAI DI MALAYA RAYA NI? MAKA MANA YANG PRIORITI?? TELUR DULU KE ATAU AYAM DULU??? TENTULAH ADAM DULU SEBELUM HAWA KAN???!!!

MAKA FIKIR SEBELUM JAWAB.....

ANAK KECIL MAIN API

Lirik lagu: ANAK KECIL MAIN API

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa di antara kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Kita akan merintih sendiri

Jangan buang waktu lagi
Majulah raih semua mimpi
Hapuskan sengketa teruskan usaha
Kita akan gagah di Nusantara
Elit dan gagah di pentas dunia

Lagu ciptaan: Dr. Nordin Kadir

2 comments:

jebbat said...

Wahai saudaraku, wahai kaum Muslimin,
Di atas kalimah Lailahaillallah Muhamadulrasulullah.

Saya sebagai hamba allah menyampaikan seruan Allah dan RasulNya.

“Bukanlah dari kami orang-orang yang menyeru kepada assabiyyah, berperang atas dasar assabiyyah dan mati kerana (mempertahankan) assabiyyah” [HR Abu Daud].

Wahai saudaraku, wahai kaum Muslimin,
Kembalilah ke jalan Islam dan memperjuangkan Islam bukan atas dasar memperjuangkan Assabiyah iaitu bangsa kerana Rasulullah SAW tidak mengaku akan umatnya yang memperjuangkan assabiyah…

Rasulullah SAW telah mengkabarkannya kepada seluruh manusia bahawa bukanlah dari umat Muhammad jika mereka memperjuangkan bangsa.

Adakah kita hanya mengamalkan ajaran Islam separuh masa dan separuh lagi kita meninggalkannya...???

Allah SWB berfirman :

" Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu " (Al-Baqarah(2):208)

Bersatulah saudaraku dengan kalimah Lailahaillallah Muhamadulrasulullah…!!!
Bersatulah kita di bawah panji kebesaran Islam…!!!

Ingatlah wahai saudaraku...

Sekecil kecil dan sebesar-besar amalan di dunia akan di hitung di akhirat kelak.

MAMPUKAH KITA MENJAWABNYA NANTI APABILA KITA BERDEPAN DENGAN ALLAH SWT...???

Ya Allah, aku telah jalankan perintahmu…

OTAI (Otak Tenang Akal Inovatif) said...

SEKARANG BILA NAK KAUTIM SAMA DAP DAN PKR MAKA TIMBUL ASSOBIAH DAHHH. DULU KAPIR UMNO BERPAKAT DENGAN MCA, MIC DAN LAIN2. BACALAH SEJARAH FATWA DAN HUKUM ALA ISLAM CIPTAAN PAS SEJAK 1951. TESIS PUN BANYAK DI UNIVERSITI. ATAU TANYA SAJA SU AGONG DATUK KJ TU....SIKIT PUN AKU TAK NAMPAK RELEVEN ISU KAU NI DEK....MAAF YA KALAU AKU GURIS HATI KAU SEBAB AKU DAH 51 TAHUN HIDUP DALAM PAS DI KELANTAN NUN