Saturday, August 28, 2010

MELAYU KELIRU BUAT-BUAT GILER

(ramai jugak Melayu Islam terpesona dan terlena@tertidur diulik mimpi slogan aplikasi pemerintahan ikut cara Khalifah Omar Abdul Aziz. Kenapa tidak aplikasikan model negara atau pemerintahan Islam Nabi Muhamad SAW ?????)


CUKUP TIDAK PAHAM AKU DENGAN PSIKOLOGI SAKIT ATAU PESAKIT PSIKOLOGI JENIS MELAYU KELIRU SEPERTI BERLAKU KEPADA UZTAZ DI TAZKIRAH SELEPAS TARAWIH DI SUARAU AN NAIM, SEKSYEN 5, WANGSA MAJU, KUALA LUMPUR PADA MALAM 27 OGOS 2010.

JAKIM, JPM BUKA LA MATA SIKIT !!!

NASIB BAIK AKU NI MELAYU JATI YANG PAHAM YANG TERSIRAT.

MELAYU KELIRU YANG SAKIT PSIKOLOGI INI NAMPAKNYA SENANG DIPERGUNAKAN OLEH MUSUH DALAM SELIMUT DAN GUNTING DALAM LIPATAN. SEBABNYA MEREKA HANYA PAHAM YANG TERSURAT TAPI BODOH ATAU JAHIL MEMAHAMI PERKARA YANG TERSIRAT.

MELAYU KELIRU INI TIDAK PERNAH BACA ATAU BELAJAR "THE ART OF WAR" OLEH TSUN ZHU NAMPAKNYA. AGAKNYA BUTA PERUT ( WALAUPUN MATA JADI SAKSI) NAK MELIHAT DAN BUAT ANALISIS MENGENAI NASIB PALESTIN, ORANG BOSNIA, ISLAM SELATAN THAI, ISLAM DI FILIPINA. ISLAM DI MYANMAR DALAN LAIN-LAIN.

RATA-RATA MELAYU KELIRU YANG TIDAK ADA JATI DIRI (FIZIKAL SERUPA ARAB, INDIA, AFGHANISTAN, IRAN DLL TAPI MUKA MELAYU@CINA YUNAN) INI BELAJAR CUKUP TINGGI HINGGA PHD DAN MERANTAU LAMA DI LUAR NEGARA. MEREKA AMAT PINTAR DAN BIJAK DALAM ILMU YANG DIBELAJARNYA TETAPI MEREKA TIDAK TAHU BACA SERTA MENTAFSIR KITAB ALAM SEPERTI YANG DISEBUT OLEH PAK PROF HAMKA.

BUKTINYA DALAM BULAN PUASA DAN SELEPAS SEMBAHYANG TARAWIH KENAPA SEORANG UZTAZ YANG BUAT TAZKIRAH HANYA CAKAP BAB ISU HARUS MENDOAKAN ORANG KAPIR ???

INIKAH TOPIK YANG MAHA PENTING DI BULAN PUASA NI ???

KENAPA TIDAK DIBINCANGKAN PERKARA WAJIB MENDOAKAN ORANG ISLAM ??? KENAPA PERKARA HARUS LEBIH PENTING DARI PERKARA WAJIB IAITU SELAMATKAN SURVIVAL ORANG MELAYU DI MALAYSIA UNTUK PERTAHANKAN SYIAR ISLAM ??? KENAPA MELAYU YANG HEBAT, KAYA DAN BERILMU YANG MEMERINTAH MALAYSIA KINI YANG MEMENTUKAN UGAMA ISLAM AKAN TERUS CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG TIDAK WAJIB DIDOAKAN ???.

INILAH BENDA YANG TERSIRAT YANG MELAYU TU BUAT-BUAT GILER KERANA TERKELIRU DENGAN THE ART OF WAR MUSUH ISLAM. KESIAN MELAYU NI.

SELAIN DARI BERI FATWA HARUS MENDOAKAN ORANG KAPIR (ISU TAK DOAKAN AGUNG DI PULAU PINANG LA NI KOT), UZTAZ INI JUGAK KUTUK HABIS-HABISAN DASAR ASOBIAH ATAU UTAMAKAN SESUATU KAUM OLEH KERAJAAN MALYSIA. INI KATANYA KERANA KITA TERLALU TAKSUB DENGAN PENINGGALAN PENJAJAH INGGERIS DAHULU IAITU MENGUTAMAKAN MELAYU (KUTUK PERLEMBAGAAN KOT ???).

OLEH ITU BELIAU CUBALAH AJAK JEMAAH DI MASJID@SUARAU AN NAIM, SEKSYEN 5, WAMGSA MAJU SEMALAM IAITU 27 OGOS 2010 SUPAYA JANGAN GUNAKAN KAYU UKUR ATAU PARAMETER ASSOBIAH BILA MENGADILI ISU MENDOAKAN ORANG KAPIR. KATA DIA HUKUM DOAKAN ORANG KAPIR ADALAH HARUS UNTUK ISU DI PULAU PINANG TU KOT.

TETAPI KATA DIA MENDOAKAN ORANG KAPIR JADI HARAM BILA MEMINTA ALLAH SWT MASUKKAN DIA DALAM SYURGA, MENDAPAT PENGAMPUNANAN ALLAH ATAU MENDAPAT NIKMAT ALLAH SAMA DENGAN ORANG ISLAM DAPAT.

MAKA UZTAZ INI YANG JADI HAKIM MUTLAK PULAK SEDANGKAN NIAT ATAU TEKS DOAKAN ORANG KAPIR TU BAGIMANA ??? TIDAK DIHURAIKAN. MAKNANYA HUKUM DIJATUHKAN TANPA ADA BUKTI DAN SAKSI.

SOALANNYA: SEJAUHMANA UZTAZ INI ALLAH BAGI ILMU NAK KATEGORIKAN DOA UNTUK ORANG KAPIR TU HARAM ATAU HARUS KERANA SETIAP DOA ADALAH UNTUK MENDAPAT KEAMPUNAN DAN RAHMAT DARI ALLAH SWT. RAHMAT ITU TENTULAH BERUPA SYURGA DI DUNIA DAN DI AKHIRAT.

ADAKAH HARUS KITA DOAKAN ORANG KAPIR UNTUK MENDAPAT SYURGA DI DUNIA ??? KENAPA PULAK TIDAK WAJIB MENDOAKAN ORANG ISLAM DAN PEMIMPIN NEGARA SEKARANG UNTUK MENDAPAT RAHMAT ALLAH ???

KENAPA PERKARA HARUS LEBIH UTAMA DAN PENTING KEPADA UZTAZ INI DARI PERKARA WAJIB ???

INILAH BILA ISLAM DIGUNA UNTUK CARI MAKAN, HARTA, KEDUDUKKAN, PANGKAT. POPULARITI DAN SYURGA DUNIA. MAKA MELAYU INI PUN JADI KELIRU DAN BUAT-BUAT GILERRRRRRRRRRRRRRRR !!!

2 comments:

OTAI (Otak Tenang Akal Inovatif) said...

ISLAM JATUH BILA MELAKA JATUH KE TANGAN PORTUGIS 1511 DULU. SELAMA 460 TAHUN MELAYU ISLAM DIJAJAH DI BUMINYA SENDIRI.

MELAKA KALAH DITANGAN 20 ORANG PELAYAR PORTUGIS YANG KATANYA RAMAI BERDARH INDIA DAH. PORTUGIS MENGALAHKAN MELAKA HANYA DENGAN 20 ORANG MEREKA ???

TIDAK !!! MEREKA MEDAPAT BANTUAN DAN DUKUNGAN DARI MASYARKAT MELAYU ISLAM DI MELAKA PADA MASA ITU YANG CURANG DAN BELOT KEPADA RAJA MELAYU PADA MASA ITU.

APAKAH PERKARA INI BERLAKU SEKARANG ?????

PERISTIWA DI DUN PERAK DAN KUALA KANGSAR PERAK BILA BEKAS MB PAS TERPECAT JADI MB ?????

philtypil said...

setuju dgn otai