Friday, August 1, 2008

BANGSA MALAYSIA

AWANG TERPANGGIL ULAS ISU AKAN WUJUDKAH BANGSA MALAYSIA MENJELANG 51 TAHUN MERDEKA?
SUDAH HAMPIR 51 TAHUN AWANG NAMPAK KAUM PRIBUMI BANYAK MEMBERI. PROSES MEMBERI NI BERMULA DENGAN PINDAAN ORDINAN PERSETUJUAN PERSEKUTUAN MALAYA TAHUN 1952 YANG TELAH MEMBOLOSKAN RATUSAN RIBU KAUM PENDATANG MASA ITU DIIKHTIRAF SEBAGAI RAKYAT MALAYA. MASAKINI MEREKA INI WARGANEGARA YANG MEMPUNYAI HAK YANG SAMA DISISI PERLEMBAGAAN TERMASUKLAH HAK MENGUNDI UNTUK MENENTUKAN KUASA POLITIK NEGARA. MEREKA INI PUNYAI SEGALA-GALANYA TERMASUK KUASA MONOPOLI EKONOMI, RUANG KERJAYA, PELUANG PENDIDIKAN UNTUK KEMBANGKAN BUDAYA IBUNDA,PENGUASAAN SEKTOR KORPORAT DAN SWASTA, DOMINASI BUDAYA INDUK MEREKA MELALUI PULUHAN SALURAN TV DAN RADIO DLL. DENGAN BERLAKU TSUNAMI POLITIK SEJAK 8 MAC LALU, MEREKA JUGA DIJAGA KEBAJIKKAN SEPERTI MENATANG MINYAK YANG PENUH. SOALNYA MANA KONSEP TOLERANSI DAN BERTOLAK ANSUR MEREKA DEMI BANGSA MALAYSIA?

ARTIKEL "MOHD ARIF ATAN, UM, UTUSAN MALAYSIA 1 OGOS 2008 MS 13 JUGA PERSOALKAN DI MANA KEUTAMAAN MEREKA UNTUK MEMBINA BANGSA MALAYSIA KALAU ASYIH MEMINTA DAN KAUM PERIBUMI PULA TERPAKSA MEMBERI (PAKSA RELA?). BELIAU JUGA PERSOAL APAKAH ERTI KONSEP BANGSA MALAYSIA JIKA KEPELBAGAIAN DIRAIKAN SEHINGGA ENGGAN MENERIMA DAN BERKONGSI "SATU BAHASA DAN SATU BUDAYA MELAYU" SEBAGAI TERAS UTAMA JATI DIRI DAN PENGUKUHAN BANGSA NEGARA MALAYSIA.

TERCARI IDENTITI BANGSA MALAYSIA. MACAMANA RUPANYA? PENAT JUGA KALAU NAK BENTUK BANGSA MALAYSIA NI HANYA SATU PIHAK KENA HAKIS DAN MEMBERI, MANAKALA PIHAK SATU LAGI HANYA TIDAK PUAS HATI, MEMINTA TAMBAH TANPA FIKIR HIKMAT BERSAUDARA SEBAGAI BANGSA MALAYSIA.

SEKALI FIKIR AWANG NAK BUAT GEDEBER NAK STOP KETAMAKKAN PEMINTA DAN PENDESAK INI. RACIST KE RACISTLAH, DIKATA PERKAUMAN PUN AWANG TAK PEDULI. TAPI DEMI PERPADUAN ADAKAH KITA TAK GEDEBER LAGI?

No comments: